Üdvözöljük a DEIDI honlapján!

Mozgásban konferencia

Hírolvasó

A kutatói kiválóság védjegye - az MTA hetvenhárom új doktorát köszöntötték az Akadémián

MTA - cs, 12/05/2019 - 00:00
Felavatták a Magyar Tudományos Akadémia új doktorait: december 5-én 73 kiváló kutató kapta meg a tudományos teljesítmény egyik legnagyobb elismerését. Az MTA doktora cím odaítélésében jelöltenként mintegy 100 bíráló vesz részt, így Magyarországon ma ez a tudományos minőségbiztosítás legalaposabb, nemzetközi sztenderdeken nyugvó folyamata. A zömében az egyetemeken és az MTA Kiváló Kutatóhelyein dolgozó kutatók – köztük 14 nő – tovább erősítik az Akadémia 17 ezer főből álló köztestületét és az egész magyar tudományt, tudományos közösséget. Az MTA új küldetésének egyik legfontosabb eleme a tudományos kiválóság támogatása és gondozása, így az MTA doktora cím jelentőségének és presztízsének erősítése.

183 millió éves történet: a toarci esemény a kora jurában – Pálfy József rendes tag székfoglaló előadása

MTA - sze, 12/04/2019 - 15:32
Pálfy József rendes tag 2019. október 15-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Nézze meg az előadásról készült videót és képgalériát!

Megkezdődött az ENSZ klímakonferenciája Madridban

MTA - sze, 12/04/2019 - 14:33
A súlyosbodó generációs ellentétre célozva igyekezett kibillenteni komfortzónájukból a politikusokat António Guterres, az ENSZ főtitkára a világszervezet éghajlatváltozási keretegyezményének éves konferenciája előtt. A Chile helyett Madridban megrendezett tanácskozássorozat december 13-áig tart.

Az elmúlt harminc év legjelentősebb tudományos eredményeit összegző kiadványt készít az Akadémia

MTA - sze, 12/04/2019 - 09:15
A magyar tudományos kutatás kiemelkedő eredményei a rendszerváltástól napjainkig (1989–2019) – ez lesz a címe annak az összeállításnak, amely Falus András akadémikus vezetésével, az MTA tudományos osztályainak közreműködésével készül.

Különszámmal tiszteleg Ádám Veronika akadémikus előtt a Neurochemical Research

MTA - sze, 12/04/2019 - 09:07
Tíz ország 89 kutatója írt tanulmányt a neurokémiai kutatások rangos folyóiratának októberi különszámába, amelyet Ádám Veronika, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetének professor emeritája tiszteletére jelentettek meg.

93 százalékos többséggel fogadta el az MTA Közgyűlése az Akadémia megújult küldetését

MTA - h, 12/02/2019 - 17:46
Az akadémiai kutatóintézet-hálózat elcsatolásával kialakult helyzet megtárgyalása, valamint az MTA megújuló küldetésének kijelölése volt az Akadémia 192., rendkívüli közgyűlésének fő célja. A Magyar Tudományos Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés 93 százalékos többséggel támogatta az MTA küldetéséről szóló dokumentumot, 85 százalékos többséggel pedig azt az előterjesztést, amelyben megalapítja az MTA Kiváló Kutatóhely címet.

Kórusmuzsika, jazz és magyarszováti népzene – hangversennyel zárult a Magyar Tudomány Ünnepe

MTA - p, 11/29/2019 - 12:12
A Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek zenei koncertjével ért véget az idei programsorozat. Képgaléria és beszámoló az ünnepi eseményről.

Rendkívüli közgyűlés az MTA küldetéséről

MTA - cs, 11/28/2019 - 09:08
December 2-án, hétfőn tartja a Magyar Tudományos Akadémia 192., rendkívüli közgyűlését.

Az autonóm járművek irányításáról tartott Kolozsváron előadást Bokor József, az MTA alelnöke

MTA - k, 11/26/2019 - 08:54
A SZTAKI tudományos igazgatója a "Magyar Tudomány Napja Erdélyben - 160 éves az Erdélyi Múzeum-Egyesület" program keretében, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen rendezett ünnepségen vett rész.

Pillanatkép a magyarországi romák egészségi állapotáról

MTA - h, 11/25/2019 - 00:00
Napjaink egyik legjelentősebb népegészségügyi kihívása az egészségben mutatkozó társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése. A magyarországi roma lakosság egészségi állapota évtizedek óta különösen kedvezőtlen. A probléma megvitatására szervezte meg az MTA Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottsága, a Megelőző Orvostudományi Bizottság és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület azt a tanácskozást, amelyet A magyar roma populáció egészségügyi, szociális és társadalmi jellemzői és a felzárkóztatás lehetőségei címmel rendeztek. Az ülésen elhangzott előadások kibővített összefoglalóit a Magyar Tudomány novemberi száma közli.

Elfogadták a World Science Forum zárónyilatkozatát

MTA - szo, 11/23/2019 - 13:55
Elkötelezettség és felelősség az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljai iránt. A jóllét érdekében folytatott tudományos erőfeszítések támogatása. Kiállás az akadémiai szabadság, valamint a kutatási folyamat integritásának erősítése mellett, a tudományos eredmények közzétételében pedig a minél szélesebb és közérthetőbb kommunikáció támogatása – ezek a World Science Forum (WSF) zárónyilatkozatának legfontosabb gondolatai. A dokumentumot a budapesti tanácskozás utolsó, a Parlamentben tartott ünnepélyes plenáris ülésén fogadták el a résztvevők.

World Science Forum Budapesten

MTA - cs, 11/21/2019 - 16:20

A málnaszedéstől az MTA-ig. Nők a tudományban – kerekasztal-beszélgetés a Magyar Tudomány Ünnepén

MTA - cs, 11/21/2019 - 16:04
Milyen nehézségekkel szembesülnek a nők tudományos pályájukon? Mitől függ, hogy melyik egyetemi hallgatónő lesz sikeres? Vannak-e kizárólag a nőket sújtó hátrányok a tudományos életben? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak az idei Nők a tudományban című kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Tekintse meg az erről készült videófelvételt!

Élő közvetítések a Tudományos Világfórum helyszíneiről

MTA - cs, 11/21/2019 - 10:39
A World Science Forum legtöbb előadása, szekcióülése élőben követhető. Az adások felvételeit később elérhetővé tesszük az mta.hu oldaláról.

Megkezdődött a World Science Forum

MTA - sze, 11/20/2019 - 09:03
Milyen etikai problémákkal kell szembenézniük a tudomány művelőinek, és milyen felelősséget kell vállalniuk tudományos eredményeik következményeiért? Ez az idei Tudományos Világfórum legfontosabb kérdése, amelyre a 120 országból érkezett több mint 1000 kutató, tudománypolitikus és döntéshozó keresi a választ a szombatig tartó, változatos programokat kínáló tanácskozáson.

Tudomány, etika és felelősség – ismét Budapesten a Tudományos Világfórum

MTA - h, 11/18/2019 - 00:00
A Magyar Tudományos Akadémia és a legbefolyásosabb tudományos világszervezetek közös rendezvényeként szerdától ismét Budapesten tartja ülését a Tudományos Világfórum (World Science Forum).

Az MTA-nak újra kell gondolnia küldetését

MTA - sze, 11/13/2019 - 11:00
December 2-án ismét rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Tudományos Akadémia. A közgyűlés fő célja az MTA küldetésének meghatározása – erről is beszélt Lovász László, az MTA elnöke a Népszavának adott interjúban. Az elnök elmondta: bízik abban, hogy a kormánnyal fel lehet újítani egy olyan párbeszédet, amely a magyar tudomány jövőjéről szól.

Oldalak

 
 
 

Belépés